Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ποιητικές συλλογές με τη συμμετοχή της Πετρούλας Σίνη μέσα στο έτος 2015

Να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά που με τιμήσατε να με συμπεριλάβετε σε τρεις ποιητικές συλλογές μέσα στο 2015! Ήτοι -τον Όμιλο για την ...

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Άθυρμα

2012, Ελλήνων Άθυρμα* από την έκθεση Greek designers/December 2012/Skoufa Gallery © MKGhisiΑ. Αλλαγή του ονόματος του ιστολογίου μου σε "Άθυρμα" από "παιχνίδι για τις χάντρες" ομοτίτλου βιβλίου του Έρμαν Έσσε- που είχα στην αρχή κι όπου εξηγώ το γιατί στο γιο μου με σχετική μου δημοσίευση http://petroulasini.blogspot.gr/2012/06/blog-post_02.html - ωστόσο διαβάζοντας ανάρτηση της Γλυπτογράφου & Γλύπτριας netsuke Μαρίας Κ. Γκίζη 1.  η οποία έκανε αναφορά σε ατομική της έκθεση του 2012 με τίτλο Ελλήνων Άθυρμα. Είδα πως η λέξη αυτή με αντιπροσωπεύει καλύτερα για την ανάλυση της θεωρίας περί παιγνίων ως και οικονομόλος που είμαι...2.

Πατώντας την ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2013 ·θα δείτε την κοινοποίησή της στο facebook καθώς και το σχόλιο μου με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2013 στις 3:06 π.μ.  ως κάτωθι :
Maria Ghisi

2012, Ελλήνων Άθυρμα* από την έκθεση Greek designers/December 2012/Skoufa Gallery © MKGhisi
(Στρόμβος ή βέμβυξ, πλαγγόνα ή νευρόσπαστο ή γλήνη, ίυγξ, γιο-γιο) Ξύλο ελιάς & ορυκτά χρώματα

*Άθυρμα-το παιγχνίδι ή η πράξη που γίνεται για ψυχαγωγία. Η λέξη βρίσκεται στον Όμηρο-Ιλιάδα και Οδύσσεια. Στην αισθητική και την φιλοσοφία, δηλώνει την ψυχική ενέργεια την άγουσα τον καλλιτέχνη ή ποιητή στην δημιουργία του έργου του και τα από του έργου του προκαλούμενα συναισθήματα στην ψυχή του θεατή, ακροατή ή αναγνώστη.


Πετρούλα Σίνη Δεν ήξερα την λέξη Άθυρμα πάντως με αυτό το σκεπτικό έχω ονομάσει το μπλογκ μου παιχνίδι με τις χάντρες- από το τίτλο του βιβλίου του Έρμαν Εσσε- στο οποίο κάνω καταθέσεις ψυχής "εκτελώντας"- την σκοτώνω ή εκτελώ τον πονο μου παίζοντας με τις λέξεις- την ποίηση χαχαχα γιατί ποιήτρια δεν είμαι
16 Νοεμβρίου 2013 στις 3:06 π.μ. 

1. Μαρία Κ. Γκίζη Gem Sculpture /Glyptography,Conservation of Early Asian Art και Japanese Miniature Sculpture

2. Δεξιά του ιστολογίου μου κάτω από τις δημοφιλείς αναρτήσεις αναλύω περισσότερα τους όρους που χρησιμοποιώ


" Άθυρμα..." τεχνοπαίγνια

Κατά τον Μπαμπινιώτη http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=19&catid=%C1&apprec=88
(λόγια λέξη < αρχ. ἀθύρω «παίζω»)

= παιχνίδι, παίγνιο, (μεταφορικά) πιόνι, μαριονέτα

π.χ. «Δεν έχει ισχυρή προσωπικότητα. Είναι άθυρμα στη βούληση των ισχυρών»

"Άθυρμα-το παιγχνίδι ή η πράξη που γίνεται για ψυχαγωγία. Η λέξη βρίσκεται στον Όμηρο-Ιλιάδα και Οδύσσεια. Στην αισθητική και την φιλοσοφία, δηλώνει την ψυχική ενέργεια την άγουσα τον καλλιτέχνη ή ποιητή στην δημιουργία του έργου του και τα από του έργου του προκαλούμενα συναισθήματα στην ψυχή του θεατή, ακροατή ή αναγνώστη."Maria Ghisi


Το παιχνίδι ...Τεχνοπαίγνια
( Περι-ποίησης - στο-χαζο-ντας )
"Το «Παιχνίδι με τις χάντρες» (1943) του Έρμαν Έσσε αποτελεί κατά πολλούς το αριστούργημά του.Οι κανόνες αυτού του παιχνιδιού συνιστούν ένα είδος υψηλά ανεπτυγμένου αποκρυφιστικού γλωσσικού οργάνου που το συγκροτούν πλήθος επιστήμες και τέχνες, ειδικότερα όμως τα Μαθηματικά και η μουσική και έχει την ικανότητα να αποκαθιστά σχέσεις ανάμεσα στο περιεχόμενο και τα πορίσματα όλων σχεδόν των γνωστικών συστημάτων. Έτσι είναι ένας τρόπος να παίξει κανείς ελεύθερα με το σύνολο των περιεχομένων και αξιών του πολιτισμού μας και ο κάτοχος της γνώσης του παιχνιδιού αναδεικνύεται σε Μάστορα, Δάσκαλο, Μάγιστρο, Μύστη και οι μεταρσιώσεις σε επίπεδο διαλογισμού που χαρακτηρίζουν ολόκληρο το μυθιστόρημα, μόνο και μόνο για ν' αναδείξουν τον κάτοχο της γνώσης του παιχνιδιού σε Μάστορα, σε Δάσκαλο, σε Μάγιστρο, σε Μύστη. Ο Μάγιστρος των Αγώνων του Παιχνιδιού με τις Χάντρες, η δράση του οποίου τοποθετείται στο απώτερο μέλλον, αποτελεί καθ’αυτός τη συμπύκνωση, μα και επιτομή, ολόκληρου του ευρωπαϊκού πνεύματος που οδήγησε, με τον άτεγκτο ορθολογισμό του, στις ανθρωποσφαγές του Α´ και του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτό ακριβώς το πνεύμα απαρνείται και καταγγέλλει ο Μάγιστρος Γιόζεφ Κνεχτ, κεντρικός ήρωας του Παιχνιδιού με τις Χάντρες, ύστατο και πνευματικότερο απ' όλα τ' άλλα δημιουργήματα του μεγάλου μυθιστοριογράφου." Έρμαν Έσσε

Νίκος Καζαντζάκης / ΑΣΚΗΤΙΚΗ -Salvatores Dei :
Σε άξαφνες φοβερές στιγμές αστράφτει μέσα μου: "Όλα τούτα είναι παιχνίδι σκληρό και μάταιο, δίχως αρχή, δίχως τέλος, δίχως νόημα".
O νους: "Γιατί να χανόμαστε κυνηγώντας το αδύνατο; Μέσα στον ιερό περίβολο των πέντε αιστήσεων χρέος μας ν΄ αναγνωρίσουμε τα σύνορα του ανθρώπου."
Μα μια άλλη μέσα μου φωνή, ας την πούμε έχη δύναμη, ως την πούμε καρδιά, αντιστέκεται και φωνάζει: "Όχι! Όχι! Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν΄ αρνιέσαι ό,τι θωρούν τα μάτια σου! Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει!"
Ο νους: "Λαγαρό κι ανέλπιδο είναι το μάτι μου και θεάται τα πάντα. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι, μια παράσταση που δίνουν οι πέντε θεατρίνοι του κορμιού μου.

Hράκλειτος : “Αιών παίς εστί παίζων πεσσεύων. Παιδός η βασιληίη”
(Ο Αιώνας (ο χρόνος) είναι ένα παιδί που παίζει ζάρια, δικιά του είναι η βασιλεία)

Και βέβαια ως οικονομολόγος με ειδικότητα στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στάθηκα στη θεωρία των παιγνίων, η οποία αποτελεί μια από τις πιο πρακτικές και εκλεπτυσμένες εφαρμογές του γραμμικού προγραμματισμού και, ειδικότερα, της θεωρίας του δυϊσμού.
Απλουστευμένα διαβάστε ενδεικτικά για τη Θεωρία των παιγνίων :https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD

Για την κατά μέτωπο σύγκρουση με τις λέξεις κι όχι "αγοράζοντας οικόπεδο" ήτοι λοξοδρομώντας για να αποφύγεις τον κίνδυνο ή πέφτοντας από τον βράχο όπως ο Τζέιμς Ντιν  διαβάστε επίσης το παιχνίδι της κότας https://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_%28game%29

Στην δεκαετία του 1950 , είχε κάνει πάταγο μια ταινία του Νικολας Ρει «Επαναστάτης χωρίς αίτια»,όπου ο πρωταγωνιστής Τζέιμς Ντην ενσάρκωνε το αρχέτυπο του αντικομφορμιστή καταραμένου ήρωα .Οι δυο πρωταγωνιστές της ταινίας σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι οδηγούν ο καθένας το αυτοκίνητο του σε ένα γκρεμό και ο πρώτος που θα έστριβε θα ήταν ο χαμένος .
Το παιχνίδι είναι μια κατάσταση πρόκλησης ανάμεσα σε δυο άτομα εν όψει ενός κίνδυνου , όπου η μεταφορά της «κότας» αποδίδεται σε αυτό το άτομο , το πιο δειλό , που παραδίδεται πριν το άλλο.
Η διατύπωση αναλυτικά έχει ως έξης: Δυο οδηγοί τρέχουν ο ένας προς τον άλλο με μεγάλη ταχύτητα .Καθένας τους πρέπει να αποφασίσει την τελευταία στιγμή αν θα στρίψει η όχι δεξιά για να αποφύγει την σύγκρουση .Έχουμε λοιπόν τις εξής πιθανές περιπτώσεις :
1. Κανένας από τους δυο δεν στρίβει και γίνεται η σύγκρουση. Αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση και αποδίδεται η τιμή 0 πόντους γοήτρου και για τους δυο παίκτες.
2.Και οι δυο οδηγοί στρίβουν την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας την σύγκρουση. Αυτό είναι ένα κάλο αποτέλεσμα, ίδιο και για τους δυο παίκτες , αν και χάνουν το γόητρο τους και κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί νικητής . Αποδίδεται λοιπόν η τιμή 2 πόντους γοήτρου σε κάθε παίκτη.
3.Ο ένας από τους παίκτες στρίβει και ο άλλος όχι. Ο πρώτος χάνει το «γόητρο» του και παίρνει την τιμή 1 πόντος γοήτρου , ενώ ο άλλος θεωρείται νικητής του παιχνιδιού και παίρνει την τιμή 6 πόντους γοήτρου. Ο ακόλουθος πίνακας συνοψίζει :

Η ανάλυση της κατάστασης δείχνει πως αν οι δυο παίκτες τείνουν να αποκομίσουν το μεγαλύτερο όφελος , δηλαδή να μην στρίψουν, για να προσπαθήσουν να πάρουν την τιμή 6, το αποτέλεσμα θα είναι το χειρότερο και για τους δυο. Αυτό όμως θα είναι το καλύτερο και για τους δυο αν αποφασίσουν να στρίψουν , αλλά τότε κανένας δεν θέλει να το κάνει πριν από τον άλλο , καθότι έτσι θα πάρει μόνο 1 αντί για 6 που θα πάρει ο αντίπαλος .
Το παιχνίδι μπορεί να αναλυθεί με όρους συνεργασίας , και σε αυτήν την περίπτωση το ναστρίψουν θα θεωρηθεί συνεργασία το να μην στρίψουν θα θεωρηθεί προδοσία. Η συνεργασία μεταφράζεται σε ένα καλό συνολικό αποτέλεσμα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το παιχνίδι αποτελεί μια μορφή σύμπραξης , όπου καθένας από τους συμμετέχοντες προσπαθεί να καθυστερήσει ως την τελευταία στιγμή την υπαναχώρηση για να αποτρέψει την καταστροφή, προκειμένου να αναγκάσει το άλλο να παίξει ορθολογικά ( σε αυτήν την περίπτωση να στρίψει) και να είναι αυτός που θα αποτρέψει την σύγκρουση.
Μια άλλη πτυχή αυτού του παιχνιδιού είναι ο ρόλος που παίζει η καθοριστική εκείνη κίνηση που θα πείσει τελικά για την στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιηθεί προτού ακόμα αρχίσει το παιχνίδι , όπως για παράδειγμα να μπλοκάρει ο οδηγός το τιμόνι για να μην μπορεί να το στρίψει και να αναγκάσει τον άλλο (άτεγκτη στάση συγκεκριμένου πολιτικού χώρου) να υιοθετήσει την αντίθετη στρατηγική, υποχρεώνοντας τον να στρίψει για να αποφύγει την σύγκρουση.
Κάθε ομοιότητα με την πολιτική κατάσταση και τα ελληνικά κόμματα είναι ...τυχαία.
Περισσότερα για το παιχνίδι της κότας :
http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_%28game%29(πηγη http://mathhmagic.blogspot.gr/2012/05/blog-post_14.html )

Tα παραπάνω δε σημαίνει ότι τα ασπάζομαι τα χρησιμοποιώ αλληγορικά με συμβολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου